Lei av denne maten?

Jeg var på handletur i går og traff en bekjent i butikken.
Vi slo av noen høflighetsfraser, og jeg antok litt humoristisk at det å handle mat kanskje ikke var hans favorittsyssel. Noe han bekreftet, også fordi han syntes dette med mat innebar styr, og at han og samboer kjeklet om hva de skulle ha til middag. Jeg svarte som sant var at jeg liker å handle mat, jeg koser meg med å plukke masse grønnsaker og annen mat, og syns jo også at dette med å lage mat fra bunnen av er en fryd og en glede. Så spør han tørt; blir du aldri lei av å holde på med denne maten? Og jeg svarte som sant var, at det blir jeg virkelig ikke.
Jeg har fundert litt på dette innimellom, og må innrømme at jeg får litt følelsen av at noen i min bekjentskapskrets oppfatter min interesse for mat som tidvis problematisk, så også min interesse for å holde meg i sånn noenlunde form.

Jeg skjønner ikke helt hvorfor noen syns at dette er så problematisk, for jeg tror ikke selv at jeg tjatrer og maser veldig om at andre skal gjøre som meg (bortsett fra på min egen datter, men der tror jeg at jeg har både lov og plikt....), så jeg tror i grunnen ikke det er der det ligger. Så hvorfor "plages" noen så av at jeg er opptatt av sunn og naturlig mat?

Siden jeg jobbet på bakeri da jeg var femten og seksten, så har jeg ikke hatt lyst på kaffebrød. Jeg har aldri vært glad i kaker, sjokolade, is, godteri og brus; og dette har ført til et stadig mas om jeg er på slankern eller hva som er "greia". Å si at jeg ikke liker det, eller har lyst til å spise sånt som jeg blir uvel av, har aldri blitt akseptert som en plausibel forklaring. Bortsett fra av min kjære, gode farmor, som var den første til å akseptere at jeg ikke ville ha kaffebrød med kommentaren "nei det er vel ikke noen vits i å by deg på noe søtt". Eiegode farmor både skjønte og aksepterte det hun.

Etterhvert som jeg for en del år tilbake ble mer og mer interessert i dette med kosthold, så har jeg kuttet ned på mer enn bare kaker og søtt, og spiser per i dag lite eller ingenting av sukker, mel, korn, potet, pasta, ris, og sikkert noe jeg har glemt. På grunn av dette har jeg sjelden eller aldri vondt i magen lenger, som jeg plagdes med i mange år, i tillegg til at jeg på alle vis har det bedre nå enn tidligere.
Jeg spiser masse god mat, lager all mat fra bunnen av, og koser meg med mat som jeg liker hver eneste dag. Jeg føler ikke at jeg har gitt avkall på noe, og får jeg en "fauke" og får lyst på en is, så spiser jeg en is; selv om det er ytterst lenge i mellom.

Når jeg blir invitert på kaffe og bursdager, så opplever jeg at noen blir litt "fornærmet" eller irritert over at jeg takker nei til sjokoladekake, vaffel og muffins; selv om det gjentar seg hver gang. Og igjen; hvorfor?
Jeg maser ikke om at andre ikke skal spise det, jeg bare velger å avstå selv. Hvorfor skal ikke jeg og mine preferanser aksepteres på samme måte som de som velger å spise annerledes forventer at de skal? Og helt ærlig; hvorfor er det jeg som ønsker å spise det som for de fleste er sunn og naturlig mat som skal få pes? Er det ikke de som tar med seg barna på Burger King og som lar de spise sukker på vaffelen mens de drikker brus til som egentlig stiller seg lagelig til for et aldri så lite øyenbrynshev?

Helt ærlig, så hadde jeg forstått det om jeg hadde gjort et nummer ut av å  prøve å få andre til å spise som meg; men igjen, det gjør jeg ikke. Om jeg får spørsmål om hvorfor jeg ikke vil spise kake, så svarer jeg ærlig at jeg ikke tåler det. Om jeg får spørsmål om hva jeg spiser, så svarer jeg ærlig at jeg spiser så ren, naturlig og ubeabeidet mat som mulig; deriblant et hav av deilige grønnsaker til alle måltider.  Men det er bare dersom folk spør, og om du spør så regner jeg med at du må tåle svaret. Jeg legger ut bilder av mat på Instagram, i det siste har det blitt veldig mye av det; men også her regner jeg med at de som følger meg vet litt hva som kommer. Her får jeg ihvertfall kommentarer om at det ser godt ut. Men, jeg legger ut bilder for å inspirere, ikke for å predikere; det må da være anledning til det?

Forleden var jeg på besøk hos venner, som så snilt hadde satt fram mørk sjokolade og nøtter til "ære" for meg. Jeg forventer ingenting, har ikke noe krav om at andre skal by på sånt som jeg spiser, men innrømmer mer enn gjerne at dette syns jeg var hyggelig. Jeg forsynte meg godt av begge deler, og riktig koste meg. Dersom det hadde stått Twist og potetgull på bordet, så hadde jeg stått over; men hadde kost meg masse med venners nærvær allikevel. Jeg håper og tror at folk som oppriktig bryr seg, kan akseptere at dette er bevisste valg jeg tar, og respektere meg for det.

Men er det lov å, om ikke annet, i hvert fall ha lyst til å inspirere andre til å se andre, og kanskje også bedre løsninger, både for barna og seg selv? Eller blir jeg masete om jeg legger ut nok et matbilde på Instagram med hashtag`en #sunnmat....? Jeg bare spør.....

Glede og hygge, Trine :)

#kosthold #mat #naturligmat #sunnmat #paleo #paleoloving #paleolifestyle #steinalderkost #primal #lchf #lowcarb #lavkarbo #eatarainbow

11 kommentarer

Meera

05.02.2014 kl.18:00

Jeg er tror ikke jeg har nok selvkontroll til å holde meg unna alt det det, men jeg har nå klart å styre godtesuget da!!

Kine

05.02.2014 kl.18:10

Fin blogg!!

Trinemora

05.02.2014 kl.19:12

Det er ikke å forvente søte Meera, jeg tror faktisk det er litt vanskeligere å 'motstå' enkelte fristelser når en er yngre; jeg skal love deg at datteren min på 16 ikke orker å holde seg unna alt som 'alle andre' spiser. Men som du sier, fint om en får bukt med søtsuget, og så maner jeg hun hos meg til å tenke litt mer fornuftig i hverdagen enn i helgen. Da er jo mye gjort. :)

Klem, Trinemora :)

Trinemora

05.02.2014 kl.19:14

Takk Kine, syns din og er veldig fin. Og så søt som du er. :)

Klem, Trinemora :)

Grethe

05.02.2014 kl.21:29

Veldig godt skrevet! Og jeg er helt enig med deg! :)

Maja

06.02.2014 kl.18:52

Jeg er helt enig med deg! Det skulle nesten hvert omvendt- at de som vil ha hvetemelet og sukkeret får spørsmål om "hva som er greia".. Har selv Paleo som livsstil, og har aldri hatt det bedre med kropp og sjel!

Ønsker deg en fin kveld:-)

Trinemora

16.02.2014 kl.15:34

Takk Grethe, tror det er en del som har det sånn. :)

Klem, Trinemora :)

Trinemora

16.02.2014 kl.16:19

Ikke sant, Maja? :)

Etter år på lchf lener jeg mer mot paleo, opplever at det funker enda bedre for meg uten alt for mye meieriprodukter, og med olje som fettkilde framfor smør. Men finner masse inspirasjon i begge retningene. Sjekk gjerne instagram`en min, jeg poster mye digg mat der. :)

Klem, Trinemora :)

Hege

21.02.2014 kl.11:52

Hei !

Kjenner meg så igjenn i det du skriver, og er selvfølgelig helt enig ;-)

Gleder meg til å lese mer hos deg , ha en fin dag :-)

Mariesmatglede

24.02.2014 kl.23:15

Så utrolig bra skrevet! Du settet ord på akkurat det jeg opplever når jeg er på besøk hos andre.

Trinemora

26.02.2014 kl.15:17

Ja ikke sant Marie, tenk at det skal være så tullete. :)

Skriv en ny kommentar

Trinemora

Trinemora

44, Verdal

Frisk dame med mye på hjertet, som prøver å ta det som kommer på en positiv måte. Fryktelig glad i datteren min på 18, dvergschnauzeren Daisy og kattene Sushi og Sofus. Glad i ren og naturlig mat, rødvin, yoga, trim og trening. Elsker å reise, å treffe nye mennesker og å oppleve andre kulturer, og er muligens mer varmblodig enn nordmenn flest. Vil gjerne dele mine opp-og-ned-og-hit-og-dit-turer med deg, samt noen gode oppskrifter, tips og hjertesukk innimellom. :) Du finner meg også på Instagram som @trinemora :)

Kategorier

Arkiv

hits